background

Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag?

19-05-2022 in

De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie.

Bron: Algemeen Dagblad, auteur Peter Schilthuizen 19-05-2022.

De exotische schaaldieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit. ,,Alleen al in de Krimpenerwaard zitten er naar schatting tien miljoen”, zegt Wieger Kunst uit Moordrecht. Met Gerben Hillebrand sprak hij twee jaar geleden over het Amerikaanse rivierkreeftenprobleem. Sportvisser Kunst ving ze regelmatig. Hillebrand, bestuurder van een golfclub, zag de exoten over de golfbaan lopen. 

,,De Amerikaanse rivierkreeften brachten de kreeftenpest mee en hebben daardoor de inheemse Europese kreeften verdrongen. Die zijn bijna uitgestorven. Ze slopen oevers en eten kikker- en salamanderdril, zodat ook die beestjes dreigen te verdwijnen”, schetst Kunst van het bedrijf Craw Fish Farm Holland het probleem. 

Lonend
CrawFish Farm Holland was geboren. Het begon klein in de achtertuin van Wieger Kunst in Moordrecht. Inmiddels kan het bedrijf wekelijks 500 à 600 kilo kreeft processen. Sinds maart werkt het duo in een bedrijfspand aan de Hollandsche IJssel, tussen Moordrecht en Nieuwerkerk. Kratten vol kreeften worden er in twaalf grote conditionertanks gehesen.

Wieger Kunst (links) en z’n compagnon Gerben Hillebrand bij één van de conditionertanks met kreeften. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Kunst: ,,De kreeften verblijven een week in leidingwater in de tanks om ze schoon te maken. Ze kruipen door borstels. Hun maagdarmkanaal moet leeg. Iedere tank bevat 30 tot 40 kilo kreeft.”

Kunst ontwikkelde zelf een computerprogramma dat het spoelen, zuurstof toevoegen en de juiste temperatuur regelt. ,,Wij zijn de enige in ons land die dit op deze schaal doet. De paar beroepsvissers die kreeft vangen en verhandelen, moeten hun vangst meteen kwijt. Kreeften zijn anders binnen een week dood. Wij kunnen ze met onze aanpak als het moet weken in leven houden.”

Vernieti­gen van rivier­kreef­ten is goedkoper, maar dat moet je niet willen, aldus Gerben Hillebrand, mede-initiatiefnemer CrawFish Farm Holland.

Hillebrand: ,,Ons product is beter dan doorsnee rivierkreeft uit China. Wij maken kreeften mooi schoon. Daardoor verdwijnt de grondsmaak.”

Zo wordt een plaag een lekkernij. ,,Vernietigen van rivierkreeften is goedkoper, maar dat moet je niet willen. Die beestjes zitten vol proteïnen. Je kunt er veel mee in de keuken. Koken in water, thee of bouillon geeft hele aparte smaken. Of heel kort koken en dan bakken met knoflook.”

Rivierkreeft is niet geschikt voor mensen die snel klaar willen zijn met koken. ,,Daarvoor is het te veel werk. Maar we willen op den duur ons product voor consumenten minder bewerkelijk maken. Daarvoor zou het uitvinden van een pelmachine ideaal zijn.”

Wieger Kunst (rechts) en z’n compagnon, Gerben Hillebrand. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Afnemers

CrawFish Farm Holland levert aan visgroothandels in Huizen, Scheveningen en Spakenburg. En aan restaurants, zoals De Kleischuur in Gouda en aan à la carte-restaurants. ,,Ook hobbykoks, particulieren én Chinese restaurants zijn afnemers”, vertelt Kunst. 

Winstgevend is de business volgens Hillebrand nog niet. ,,We moesten veel investeren en willen dat terugverdienen. Maar minstens zo belangrijk is onze bijdrage aan het oplossen van het kreeftenprobleem.”

,,Daar is twintig jaar niets aan gedaan”, weet Kunst. ,,Alleen al in de Krimpenerwaard zitten naar schatting 10 miljoen rivierkreeften. Die krijgen kleintjes. Eén kreeft kan per jaar wel 500 eitjes loslaten. Landelijk zijn dat miljoenen kreeftjes erbij. Uit onderzoek in Wageningen blijkt dat je tachtig procent moet wegvangen voor enig effect. We zijn er nog lang niet.”