Van ecologisch probleem naar culinair hoogtepunt: Nederlandse rivierkreeft bij Flores

Bij restaurant Flores staat duurzaamheid al jaren centraal in de keuken. In 2024 heeft chef-kok Luuk Freriks zelfs een Groene Michelinster gekregen. De culinaire gids Michelin reikt deze uit aan chef-koks die milieuvriendelijk en duurzaam werken.

Chef-kok Luuk Freriks vertelt dat de keuze voor Nederlandse rivierkreeft een logische stap was binnen hun visie: koken met respect voor natuur, omgeving en product. “We willen wegblijven van de massa-industrie en producten die bijdragen aan overbevissing,” legt hij uit. “Rivierkreeft heeft een prachtige smaak, is lokaal beschikbaar, duurzaam gevangen en door ermee te werken draag je actief bij aan het oplossen van een ecologisch probleem.” Inmiddels staat de Nederlandse rivierkreeft al jaren – afhankelijk van het seizoen – op de menukaart van Flores.

De keuze voor de rivierkreeft van CrawFish Farm Holland was snel gemaakt. “De prijs ligt lager dan bij onze reguliere visleverancier en we kopen rechtstreeks bij de visser. Dat geeft vertrouwen. De rivierkreeften zijn mooi schoon gespoeld door het verwateringsproces en de kwaliteit is constant goed.” Voor een restaurant dat waarde hecht aan transparantie en korte ketens is dat een belangrijk voordeel.

In de keuken wordt bij voorkeur met levende rivierkreeft gewerkt. “Vers en levend bij de levering geeft voor ons de volledige controle over de bereiding. We garen ze in de oven nét niet helemaal, zodat we ze verder kunnen verwerken in allerlei gerechten. Wat we niet direct nodig hebben vriezen we zelf in, en kunnen we op een later moment gebruiken. 

De reacties van onze gasten zijn opvallend positief. Het verhaal achter het product – lokaal, duurzaam en een directe bijdrage aan het verminderen van de rivierkreeften overlast – spreekt tot de verbeelding. “Mensen vinden het bijzonder dat ze kunnen bijdragen aan een oplossing door simpelweg te kiezen voor een gerecht. Dit verhaal gecombineerd met de verschillende culinaire mogelijkheden van rivierkreeft, maakt dat wij jaar na jaar de rivierkreeft weer met plezier op onze kaart zetten.”

Voor Flores is rivierkreeft uit Nederland daarmee niet zomaar een ingrediënt, maar een bewuste keuze met lokale impact.

Share the Post:

Andere berichten