Makreel overbevist: tijd voor duurzame alternatieven

Makreel staat sinds kort in het rood op de VISwijzer van Good Fish. Dit betekent dat het eten van makreel sterk wordt afgeraden vanwege ernstige overbevissing. Het makreelbestand in de Noordoost-Atlantische Oceaan is niet langer biologisch gezond. Sinds 2010 negeren betrokken landen, waaronder EU-lidstaten, het VK, IJsland en Rusland, structureel het wetenschappelijk vangstadvies. Ze maken geen gezamenlijke afspraken over hoeveel makreel mag worden gevangen en stellen hun eigen quota vast. Het gevolg: een visserij die elk jaar weer de draagkracht van de natuur overschrijdt.

In 2019 verloor de makreelvisserij al het MSC-keurmerk. Zonder concrete internationale samenwerking lijkt herstel voorlopig ver weg. Nederlandse supermarkten, die inzetten op een volledig duurzaam assortiment, zullen makreel daarom steeds minder aanbieden.

Consumenten die bewust willen kiezen, kunnen ook overwegen om rivierkreeft van Nederlandse bodem te eten. Deze zoetwaterkreeft is een invasieve exoot en wordt in Nederland als een plaag beschouwd, omdat hij schade toebrengt aan biodiversiteit, waterplanten en oevers. Door deze kreeft te eten, help je de druk op het ecosysteem te verlagen én kies je voor een lokaal alternatief. Zo maak je als consument een duurzaam én natuurbewust verschil op je bord.

Share the Post:

Andere berichten